Το άγνωστο πλάνο του Τσάβι Ρόκα για τον Παναθηναϊκό

Μάθαμε ότι ο Τσάβι Ρόκα θα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιο μοντέλο θα εφαρμόσει: της Masia της Μπαρτσελόνα ή την ισπανοποίηση της ΑΕΚ Λάρνακας. Γράφει ο Μπάμπης Τσιμπίδας.

Το άγνωστο πλάνο του Τσάβι Ρόκα για τον Παναθηναϊκό | to10.gr

Το ποιος, το μάθαμε. Ο Τσάβι Ρόκα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Αλαφούζος τον επέλεξε για τις προδιαγραφές του και τη φιλοσοφία του, αφού συγκέντρωσε πληροφορίες και έπειτα, συζήτησε απ’ ευθείας μαζί του. Συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν, ανέλυσαν ο καθένας τι θέλει και τα βρήκαν. Φαίνεται να έχουν ταύτιση απόψεων και αυτό είναι σημαντικό για τη συνεργασία τους. Βέβαια, στην αρχή ο Αλαφούζος ταυτίζεται με όλους, αλλά κάπου στην πορεία το χάνει…

Σίγουρα, το βιογραφικό του Τσάβι Ρόκα ως τεχνικός διευθυντής δεν συγκινεί. Ναι, ανέβασε επίπεδο την ΑΕΚ Λάρνακας στην Κύπρο με σωστές επιλογές και άρτιο σχεδιασμό, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει διάρκεια. Ούτε το πέρασμα από τη Σαμπαντέλ αποτελεί ασφαλές κριτήριο αξιολόγησης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Τσάβι Ρόκα συνιστά ένα… λαχείο για τον Παναθηναϊκό.

Επιστολή κόλαφος υπαλλήλου της ΕΠΟ για κακοδιαχείριση, golden boys, κομματικά βολέματα που έφεραν το μνημόνιο

Άλλα είναι τα στοιχεία του Ρόκα που επιτρέπουν αισιοδοξία για το έργο του στον Παναθηναϊκό. Όπως γράψαμε στο «10», ο Ρόκα έχει ενεργό ρόλο στο οργανόγραμμα της Μπαρτσελόνα, διδάσκει την τεχνογνωσία της ομάδας στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Καινοτομίας των «μπλαουγκράνα» και τον Ιούλιο του 2019, είχαν επιλέξει ως το νούμερο 2 της La Masia μετά τον Πάτρικ Κλάιφερτ. Η εμπιστοσύνη της διοίκησης της Μπαρτσελόνα σημαίνει ότι ο Ρόκα δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει γνώσεις και κατάρτιση στο αντικείμενο του.

Να εξελίξει το σχέδιο του Νταμπίζα

Μετά το ποιος, πρέπει να μάθουμε το σχέδιο. Ο Τσάβι Ρόκα στη Μπαρτσελόνα έμαθε τον τρόπο λειτουργίας της La Masia. Στην ΑΕΚ Λάρνακας δούλεψε με άλλο σκεπτικό, με αρκετούς Ισπανούς από τις μικρές κατηγορίες της πατρίδας του και μεγαλύτερης ηλικίας. Ποιο από τα δύο μοντέλα θα εφαρμόσει στον Παναθηναϊκό; Το πρώτο ή το δεύτερο; Με βάση τη λογική και το ρεπορτάζ, ο Αλαφούζος έψαχνε έναν άνθρωπο για να αξιοποιήσει την ακαδημία.

Ωστόσο, δεν έχει τόση σημασία τι μεταφέρουν οι ρεπόρτερ, αλλά τι θα πει ο ίδιος ο Τσάβι Ρόκα. Δεν είναι πολύ γνωστό πρόσωπο, οπότε έχουν αξία τα λεγόμενα του. Να δούμε πόσες από τις αρμοδιότητες του Νταμπίζα θα αναλάβει, ποιο χρονοδιάγραμμα θα θέσει και αν θα αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα.

Μπορεί να ακούγονται απλά όλα αυτά, αλλά δεν είναι. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει (ή δεν θέλει να έχει…) χρήματα ώστε να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ και για να καλύψει όσο είναι εφικτό το χάντικαπ, πρέπει να έχει ένα πλήρες σχέδιο. Ο Τσάβι Ρόκα είναι ο άνθρωπος ο οποίος καλείται να προσαρμόσει το πλάνο που άρχισε ο Νίκος Νταμπίζας το καλοκαίρι του 2018 και να το εξελίξει. Εύκολο; Στον σημερινό Παναθηναϊκό ακόμα και το αυτονόητο έχει δυσκολίες…

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κλείσιμο